VOORTHUIZEN - De gemeenteraad is niet tevreden over de ontsluiting van de nieuwe wijk Blankensgoed in Voorthuizen.
Dat bleek eind vorige week in de raadscommissie Grondgebied. Het zint de Raad met name niet, dat er geen zicht is op een ontsluiting aan de oostkant bij zwembad De Heuvelrand.
"Als de hoofdweg verstopt raakt, kom je de wijk niet meer uit", aldus Aat Barendregt (Pro'98). Die zorg wordt gedeeld door ChristenUnie, VVD en CDA. Volgens wethouder Aart de Kruijf is het te vroeg om nu al een ontsluiting aan de oostkant te plannen. "Dat zou een te zware claim zijn op die omgeving."
Andere pijnpunten zijn resten van een middeleeuwse versterkte hoeve en de vraag wat er komt op het terrein aan de Rubensstraat. De resten van de hoeve zouden in het bestemmingsplan beschermd moeten worden door er geen gebouwen op te zetten, maar het college heeft dat helemaal niet gedaan, zo bleek.
Het terrein met 'uit te werken doeleinden' is veel groter dan eerder gepland en laat B en W ruimte voor bijna alles. Daar zijn omwonenden niet blij mee. "Daar zouden geen verkeersaantrekkende voorzieningen komen", bracht Willem van Essen (Lijst8) in herinnering. Theo Bos (VVD) wilde weten, of er iemand toezeggingen gedaan zijn voor het terrein.
"De niet exacte uitwerking heeft het voordeel, dat we nog afwegingen kunnen maken", stelde wethouder De Kruijf. "Het is niet de bedoeling het hele vlak vol te bouwen, maar het is niet verstandig, nu al dingen vast te leggen." Volgens wethouder Gerrit Tijmensen gaat het om de vraag, of er een supermarkt komt - Albert Heijn heeft interesse - en dat hangt weer af van de ontwikkelingen rond de detailhandel in het centrum.