VOORTHUIZEN - Albert Heijn mag van B en W naar Blankensgoed. Alle alternatieven zijn planologisch en financieel niet haalbaar, aldus het college.
BV_albert_heijn
Wat B en W betreft mag Albert Heijn verhuizen.

In een memorandum voor de gemeenteraad schrijft het college, dat uit onderzoek, dat Albert Heijn dit jaar door DHV heeft laten uitvoeren, blijkt, dat er ruimte is. Een nieuwe goed bereikbare supermarkt zou namelijk een ‘koopkrachttoevloeiing’ van 35 procent naar Voorthuizen veroorzaken.
De uitkomsten van dit meest actuele onderzoek zijn zo in lijn met eerdere onderzoeken van DTNP en Ecorys.

De huidige plek van Albert Heijn in de Hoofdstraat voldoet niet qua ruimte en bereikbaarheid, andere lokaties in het centrum zijn doorgerekend, maar niet haalbaar bevonden.
Omdat er ruimte is voor een éxtra supermarkt “wordt de detailhandelsstructuur van Voorthuizen behoudens de normale concurrentieverhoudingen niet aangetast”, aldus het college. Bovendien kan zich op de lokatie van Albert Heijn ook weer een andere supermarkt vestigen.

Al met al willen B en W meewerken aan “benutting van de aangetoonde ruimte” en vestiging van Albert Heijn in Blankensgoed. Daarvoor moet AH met een concrete bouwaanvraag komen, waarop dan een bestemmingswijziging in procedure wordt gebracht. (De eenvoudige ‘nadere invulling’ van het bestaande bestemmingsplan, die eerder was bedacht, is door de Raad van State afgewezen, red.)

Plaatselijk Belang vindt het belangrijk dat Voorthuizenaren in hun eigen dorp hun dagelijkse boodschappen kunnen doen, zegt secretaris Martin Schuit. "Nu rijden de mensen naar een super buiten het dorp, waar ze kunnen parkeren. Dat vinden wij niet gezond."